Novi Sad
04.10.2023.
14:47 > 14:48
Iako je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić najavio preispitivanje mogućnosti da gradska vlast preuzme finansiranje privatnog obezbeđenja u novosadskim školama, ishod ove analize nije poznat.
  • Savet roditelja

    05.10.2023 01:47
    021.rs:
    "Nakon toga, Savet roditelja bira agenciju za obezbeđenje i sa njom zaključuje ugovor ili drugu vrstu sporazuma o obezbeđenju."
    .....
    Savet roditelja nije pravno lice i ne može da zaključuje pravne poslove.
    Savet roditelja može (i treba) da izrazi svoje mišljenje u pogledu potrebe za angažovanjem agencije za obezbedjenje.
    Ali, ugovor sa agencijom može da zaključi samo Škola, kao pravno lice, odnosno direktor, kao njen zakonski zastupnik.
    Direktori pojedinih škola to vrlo dobro znaju, ali pokušavaju da "podmetnu kukavičje jaje" Savetu roditelja da predsednik Saveta potpiše ugovor sa agencijom o angažovanju obezbedjenja. Oni, koji treba da štite zakonitost u radu škole, postaju svesno saučesnici (sa direktorom agencije) u nezakonitom radu i škole i agencije. Otvoreno je pitanje samo jedno: ko je inicijator ovakvog nezakonitog rada: direktor agencije ili direktor škole. Ili je to zajednički projekat?
    Roditelji su upozoravali na to, ali se isti na to ne obaziru.
    Neophodno je da se prosvetna inspekcija pozabavi ovom problematikom i obave nadzor rada svih škola u Novom Sadu, počevši od škola sa najviše učenika.
  • Дадо

    04.10.2023 22:09
    Дадо
    Тако вам треба када шаљете децу у државне школе! Лепо у приватну и неболи вас глава за ништа као и за обезбеђење! Имају родитељи пара него све то навикли за ђабе! Нема тога више...оћеш сигурност за дете изволи плати ко свуда у свету не да плаћају порески обвезници!
  • ma daj

    04.10.2023 19:40
    Neću da grad plaća obezbeđenje.
    Neću ja da plaćam obezbeđenje.
    Hoću da roditelji vaspitavaju svoju decu!
    Hoću da se ne odgajaju zapuštena i zapostavljena deca odrasla pod staklenim zvonom na telefonskim igricama.
    Ne treba nama obezbeđenje MI smo izgubili sebe i svoju decu, to je problem.
  • Mare

    04.10.2023 19:20
    Šta će nam obezbeđenje? Zemlja je u velikoj finansijskoj krizi, za sve podiže kredite a vi sad hoćete da plaća i obezbeđenje u školama! Mislim, šta može da pođe naopako u školi?
  • 543

    04.10.2023 18:57
    Da vaspitavate decu po nekim bar kodeksima postovanja drugih,ucitelja,nastavnika,profesora. Ne il ni ne obracate paznju na decu il ih ucite kao i vi sto ste da su narcisi,najbitniji,najlepsi,da je " trava" ok( pa od tog pocnu) da im niste tata i mama vec roditelj 1 i 2,da deca vasa su to a ne ona ili on,da se ni slucajno ne interesuju za drzavu u kojoj zive i njenu istoriju,da je cilj ziveti " slobodno" bez ogranicenja tamo negde... Zamislite se malo ako su vas roditeljji zanemarivali i neko vas zlostavljao kao decu zasto tome ucite svoju decu pa su postsli nasilni? Govorim opet o 20% losih ljudi a imaju decu i od njih prave jos gore.
  • nsss

    04.10.2023 18:30
    A gde su oni silni plaćeni policajci koji su dobili stanove u NS po 5oo eura kvadrat? Ostali u svojim sredinama, a stanove izdaju!
  • Jovica

    04.10.2023 18:03
    Skola/deca
    NECE grad da plati obezbedjenje,
    za DECU!

    MORAJU DA PLATE OBEZBEDJENJE,
    PRVO ZA RADOJICICA!!
  • /

    04.10.2023 17:49
    /
    ovo je na nivou ukidanja mitroviceve farme i skolskih potreba.

    obezbedjenje se ne moze trebovati
    ali kladionice i dileri mogu
  • Nekromanser Sandro

    04.10.2023 17:29
    prosao skolu bez obezbedjenja
    Ma sta samo malo obzebedjenja, treba barem 50 specijalaca da bude u smeni, da svaka skola izgradi nekoliko strazarskih tornjeva, reflektori da se postave, oko skole da se razvuce bodljikava zica, a i ograda da bude cista betonska visine od barem 5 metara. Mozda ce se onda osetiti sigurnim.
  • Konjadin

    04.10.2023 17:14
    @Mmm
    A ko će da otključava i ponovo zaključava tu kapiju 20 puta dnevno?
  • L.M.

    04.10.2023 17:09
    Deo roditelja plaća neko lice da čuva školu i brani ulazak u istu. Nije li tu nešto van svake pameti? Nastavnik ne sme da razdvoji dva deteta koja se tuku, a privatno obezbedjenje sme. Doci cemo do toga da ce svako odeljenje imati svog telohranitelja.
  • Ahab

    04.10.2023 16:46
    Nece grad ni da UCESTVUJE u finansiranju bezbednosti u skolama, ali ce zato da tresnu stotine hiljada EUR na sandero dacije da bi snimali prekrsaje, cime nije resen njedan problem u saobracaju.
    Sta god pametno treba da se uradi-od toga beze, ali kada treba grdne pare da se skrkaju u neku glupost-eto ih odma!
  • mmm

    04.10.2023 16:28
    ne
    obezbedjenje cice od 70 godina koji jedva hodaju..zene od 100 kg...koga ce one da sacuvaju majko mila...eto dokaz i u ribnikaru klinac ubi to obezbedjenje,,,dzaba se trose pare na gluposti...zakljucati kapiju i reseno
  • Bozon

    04.10.2023 16:19
    108
    Одговорност установе за безбедност деце и ученика

    Члан 108.

    Установа доноси акт којим прописује мере, начин и поступак заштите и безбедности деце и ученика за време боравка у установи и свих активности које организује установа, у сарадњи са надлежним органом јединице локалне самоуправе, које је дужна да спроводи.

    Упутство за израду акта из става 1. овог члана доноси министар.
  • Bozon

    04.10.2023 16:17
    član 108=obezbeđujemo sapun?
    Dakle, BEZBEDNOST proklamovana ovim članom, podrazumeva sapun u školama?
    Sram vas bilo.
  • 021

    04.10.2023 16:17
    Gradska vlast
    Naravno da neće Grad platiti obezbeđenje,treba prvo platiti izborne siledžije preko dodele nenormalne cifre za izgradnju škole- jer se izbori bliže,treba komunalno opremiti desetine placeva "zastupnika" gradskih čelnika koje su"kupili" ,treba finansirati "plate"SNS neradnika u gradskim preduzećima,platiti bahate rashode u svim gradskim preduzećima,...A za ono što je celu zemlju zavilo u crno i što treba zauvek sprečiti-NEMA PARA!!!
  • Mira

    04.10.2023 16:16
    Deca i škole
    Imam dete u osnovnoj školi i smatram da im je potrebno obezbeđenje. Potrebno je i nastavnom kadru.. Ali, deci treba i wc papir, sapun, ubrusi.. Deci treba prostora za rad i nastavni kadar zainteresovan za rad sa decom u boravku. Škole su primile duplo više dece u boravak, nego što je preporuka ministarstva, a nastavni kadar nisu duplirali. Degradirana su nam deca i ti učitelji u boravku. Ako je to pusto cuvanje dece, onda su i kuvarice mogle da ih čuvaju. SRAMOTA!
  • Dule

    04.10.2023 16:14
    Grad nema para.Koliko god se oni hvalili da ima istina je potpuno suprotna.Grad je svorc.Mnogo se krade.
  • Rade

    04.10.2023 16:09
    Takav će vam biti i prolaz na izborima! Znači izdvajanje za kriminalce i huligane može a decu i škole ko šiša! E pa neće moći tako lopovčine jedne!
  • Nervozni glasač

    04.10.2023 15:57
    Ако полиција треба да чува школу онда то није школа него затвор. И ово није држава ако нисмо безбедни а нисмо. И не могу они који су део проблема да реше проблем.
  • Jaa

    04.10.2023 15:32
    policija je tu da cuvaj vec placenta od nasi novaca, ko hoce extra nek uplatio, kaoitalizam bato za to ste glasali
  • Инспектор Вишекруна

    04.10.2023 15:29
    "...у Градској управи за образовање, већ наглашавају да, по закону, обавезу финансирања обезбеђења - немају."
    Па немате ни забрану финансирања обезбеђења.
    Уџбеници + обезбеђење + екскурзија много пара за бесплатно школовање.
    А додатно питање је да ли приватно обезбеђење у школама има смисла?
    Постављам питање да ли радник обезбеђења ако види децу да се туку, и након вербалног упозорења не престану има дозволу да их физички раздвоји?
  • Јелица

    04.10.2023 15:08
    Грађани немају средства за основне животне потребе + школују децу о свом трошку + плаћају обезбеђење ,е сад обезбеђење је ту само виртуално да се прича нису ни обучени за рад са децом ,па само чувају школу а то су боље од њих радили сами ђаци дежурни у ходницима ,а школовање и наставни план до зла бога па када те наставници исмевају пред свима ,спрдају се нормално да због провокација долази до насиља ,нека наставно особље буде обезбеђење и одговорно за безбедност ђака имају факултет
  • mrM

    04.10.2023 14:55
    еј
    Што би град плаћао нешто што је у надлежнсоти Министарства просвете?
    Предемет зашите је имовина, запослени и деца која по закону морају бити у просторијама у власништву државе.
    Дакле, накарадне варијанте плаћања обезбеђења од стране родитеља и града не долазе у обзир.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna